Najważniejsze choroby grzybowe cebuli
Zgnilizna szyjki cebuli (Botrytis allii)
Grzyby z rodzaju Botrytis zimują w postaci sklerocjów w glebie i porażają cebulę wiosną przy wysokiej wilgotności powietrza. Dlatego szczególnie narażone są bujne i gęste plantacje. Ryzyko porażenia jest mniejsze w suchych warunkach. Liście zmieniają kolor na jasnobrązowy i obumierają. Może dojść do dużych strat w plonie.
Biała zgnilizna cebuli (Sclerotium cepivorum)
Forma przetrwalnikowa grzyba w postaci sklerocjów zimuje w glebie i poraża siewki cebuli podczas wschodów, co prowadzi do ich obumierania. Porażenie starszych roślin uwidacznia się zgnilizną na piętce cebuli i na korzeniach. Zakres optymalnych temperatur dla rozwoju grzyba wynosi od 15 do 20°C, dlatego do infekcji najczęściej dochodzi wiosną i jesienią. Właściwy płodozmian ogranicza
występowanie tej choroby.
Alternarioza cebuli i pora (Alternaria porri)
Zagrożenie pojawia się zwykle w drugiej połowie lata. Grzyb rozwija się najlepiej w wilgotnych i ciepłych warunkach pogodowych, co prowadzi do porażenia liści, a częściowo także cebuli. Brzegi plam na liściach, mające kształt wydłużonego owalu, przyjmują fioletowy kolor. Porażone liście skręcają się i obumierają. Najlepszym rozwiązaniem jest zapobiegawcze stosowanie preparatów Scorpion®, Amistar® i Amistar Opti®.
Rdza pora występuje przede wszystkim na porach i szczypiorze, niekiedy także na cebuli. Najczęściej spotyka się pomarańczowe zarodniki letnie na liściach. Rdza rozprzestrzenia się na powierzchni porów od sierpnia do września, ale do infekcji dochodzi już wiosną. Grzyba powodującego tę chorobę skutecznie zwalcza preparat Scorpion®.
Mączniak rzekomy (Peronospora destructor)
Grzyb zimuje na pozostałościach roślin i infekuje już w maju przy wilgotnej pogodzie (od 10°C). Bardzo podatne odmiany należy opryskiwać zapobiegawczo lub krótko po opadach. Należy unikać dużego zagęszczenia roślin. Aby zapobiec uodpornianiu się grzyba, zaleca się pierwszy zabieg przy użyciu środka Ridomil, następne za pomocą Amistar Opti® oraz Altima®.