W dniu 30 stycznia w Ciechocinku odbyła się konferencja cebulowa w ramach projektu Onion Leader. Organizatorami tego wydarzenia były firmy Syngenta, Bogart i Timac Agro. W gronie poruszanych tematów znalazły się kwestie związane z doborem odmian, nawożeniem i ochroną cebuli, a także zagadnienia agrotechniczne. Uczestnicy spotkania, którzy w liczbie ok. 150 dotarli na spotkanie, mogli wysłuchać także informacji o sytuacji na rynku cebuli w Europie.
O programie Onion Leader
Program Onion Leader realizowany jest przez zespół doradców z Syngenta przy współpracy z portalem warzywapolowe.pl. Warunki zarówno pogodowe jak i rynkowe panujące w ostatnich latach dobitnie wykazały, że zadowalające wyniki finansowe mogą wypracować wyłącznie tacy plantatorzy którzy, uzyskują wysokie plony i dobrą jakość finalnego produktu. Jakość ta może być mierzona walorami handlowymi oraz jak najdłuższym okresem przechowywania produktu. Dzięki potężnemu transferowi wiedzy w ramach Onion Leader uczestniczący w programie producenci cebuli mają szanse osiągnąć te cele – wyjaśniał Władysław Tokarczyk z Syngenta. Poza fachowym doradztwem producenci cebuli mogą także uczestniczyć w spotkaniach konferencyjnych, warsztatowych na polach i wyjazdach zagranicznych. Dzięki temu mogą porównać najlepsze praktyki stosowane w uprawie cebuli w Europie z własnymi sposobami uprawy tego warzywa.
Cebulowi Trzej Muszkieterowie z firmy Syngenta
Jedną z odmian wartych uwagi jest Medalion F1. To cebula dobra do obierania ale i sprzedaży w workach. Wschody tej odmiany są skoncentrowane, a wzrost harmonijny. Cechuje ją wzniesiony pokrój liści, sprzyjający ochronie herbicydowej. Optymalna obsada to 2,8 do 3,3 jednostki na 1ha. Jest to uzależnione przeznaczeniem plonu. Odmiana Progression F1 tworzy kuliste cebule o trwałej, dość jasnej łusce. Wykazuje wysoką odporność na wciornastka. Ma wysoki potencjał plonotwórczy na różnych rodzajach gleb. To kreacja o uniwersalnym zastosowaniu. Nadaje się do zaopatrzenia przemysłu, ale i do sprzedaży na świeżym rynku. Może być bardzo długo przechowywana. Odmiana Vision F1 to średnio wczesny Rijsburger o mocnej, żółtobrązowej łusce. Ma wysoki potencjał plonotwórczy. Zaletą jest duże wyrównanie plonu, który dobrze przechowuje się nawet przez bardzo długi czas. Dobrze sprawdza się przy obieraniu mechanicznym. Vision F1 to odmiana sztandarowa w ofercie firmy Syngenta dla polskich plantatorów. Wszystkie te trzy odmiany poleca się wysiewać między 25 marca a 15 kwietnia. Jak zaznaczył Marek Zieliński z firmy Syngenta, który wygłosił prelekcję o odmianach cebuli, doradcy tej firmy oczekują na telefony plantatorów a także odwiedzają ich plantacje by na miejscu podpowiadać w zakresie uprawy tego gatunku. Odmianą odnoszącą sukcesy na rynkach zachodnich jest Motion F1. To odmiana średnio wczesna o doskonałej trwałości pozbiorczej, jedna z najtwardszych cebul. Można ją uprawiać w Polsce, ale wymaga ona bardzo dobrych, żyznych kwater. Marek Zieliński zachęcał do wypróbowania jej w gospodarstwach uczestników ciechocińskiej konferencji cebulowej.
Rynek cebuli w UK
Prezentację wygłosił Nigel Kingston z firmy Syngenta, który wspiera plantatorów cebuli w UK, głównie na wschodzie Anglii. W swym wystąpieniu skupił się na odmianach długiego dnia. Najwięksi producenci cebuli w UK oprawiają to warzywo na areale ponad 400 ha każdy i uprawy w tych gospodarstwach są powiększane. Ok. 25% rynku to cebula czerwona. Pakowaniem i dostarczaniem cebuli do sieci supermarketów w Anglii zajmuje się 5 podmiotów. Funkcjonują tam też 4 zakłady przetwórcze, które w cebulę zaopatruje ok. 70 plantatorów. Ich z kolei w zakresie produkcji wspiera 3 konsultantów. Produkcja wynosi ok. 400 tys. ton cebuli. Z tego 35% trafia do przetwórstwa, 10% do sprzedaży hurtowej, a 55% do sieci handlowych. Średnie plony w 2017 roku cebuli z dymki wyniosły tu ok. 50 t/ha, a z siewu bezpośredniego 48 t/ha. Większość plantacji zlokalizowana jest we wschodniej Anglii. W zeszłym roku zanotowano znaczny spadek uprawy cebuli z siewu, ale za to poważny wzrost upraw cebuli zimującej. Ogółem produkcja była niższa o 0,6% w 2017 roku wobec poprzedniego sezonu. Jednak na przestrzeni 30 latach tendencja jest zwyżkowa. Ceny od początku roku nie zmieniają się w przypadku cebuli żółtej, nieco wzrosły stawki za cebulę czerwoną. Są one silnie związane z kalibrażem – większa cebula uzyskuje znacznie wyższe ceny.