Udany debiut hiszpanów w Charbinie

0
2400
Kolejna wspólna lustracja , to dobra platforma do pogłębienia wiedzy agrotechnicznej o typach hiszpańskich cebuli - Władysław Tokarczyk i Marek Waszak

Obecny sezon jest należy do najtrudniejszych w uprawie cebuli w skali ostatnich lat. Charakteryzuje się kompensacją wielu niekorzystnych czynników, takich jak ; wczesna susza, połączona z wysuszającymi wiatrami, erozją powietrzną gleby w okresie wschodów, niskie niekorzystne temperatury, które w połączeniu z niskim poziomem uwilgotnienia gleby spowodowały opóźnienie wschodów, oraz trudności w początkowym okresie wegetacji. Taki przebieg pogody, stawał się wyzwaniem w produkcji większości  warzyw, w tym jakże wymagającej cebuli.

Podstawowym typem cebuli w Europie, zapewniającym dostępność tego warzywa przez 8-10 miesięcy, jest typ rijnsburger. Ten bardzo dobrze przystosowany do warunków europejskich typ daje duże możliwości produkcyjne jak też handlowe. Również w Polsce jest podstawowym typem uprawnym cebuli, choć nie brakuje odmian z grupy cebul amerykańskich, hiszpańskich i ozimych.

Typ amerykański, podobnie jak hiszpański, charakteryzuje się tworzeniem stosunkowo dużych cebul. Inicjacja tworzenia zgrubienia cebulowego, odbywa się u odmian z tej grupy przy krótszym dniu aniżeli w przypadku typu rijnsburger. Szczegółowsze cechy zawarte są w artykule (czytaj również).

Bratko gwałtownie powiększa swoją masę
Bratko gwałtownie powiększa swoją masę

Pan Marek Waszak, gospodarujący na niezbyt dobrych glebach w Charbinie koło Powidza, dywersyfikując produkcję roślinną, zdecydował się na uprawę cebuli; typów hiszpańskich Bratko i Banko z Syngenta. Pomimo bardzo trudnych warunków glebowych i tegorocznej niesprzyjającej pogodzie, powyższe odmiany, dobrze radzą sobie w tych lokalnych uwarunkowaniach. Zapowiada się niezły plon. Na 12 sierpnia 2015 roku, plantacja jest w fazie szybkiego przyrastania zgrubienia, a szczypior ani myśli się załamywać. Plantator Pan Marek, jest zadowolony z debiutu w uprawie cebulii często korzysta z możliwości doradczych w projekcie Onion Leader. Dzięki skrupulatnemu wsłuchiwaniu się w bieżące zalecenia, udało mu się utrzymać wigor plantacji i zdrowotność na bardzo dobrym poziomie.

Rośliny, rosnące w piaszczystej glebie, która podlegała erozji powietrznej, rozbudowały bardzo silny system korzeniowy, wykorzystujący nawet śladowe ilości wilgoci w glebie i pobierający niezbędne składniki pokarmowe. Liść jest zdrowy i bardzo dobrze znosi szokująco wysokie temperatury tego lata.

Nawet na obrzeżach plantacji przyrosty są doskonałe
Nawet na obrzeżach plantacji przyrosty są doskonałe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here