Jak sobie radzi Rijnsburger 5? 20 maja Dolny Śląsk

0
1252

Maciej Żygadło prowadzi rodzinne gospodarstwo warzywnicze w regionie Dolnego Śląska. Uprawia się w nim cebulę, ziemniaki, zboża i kukurydzę. Cebula odmiany Rijnsburger 5 z firmy Syngenta została posiana w tym roku na 25 ha, a na około 4 ha rośnie cebula ozima.

Tegoroczne siewy cebuli Rijbsburger 5 z firmy Syngenta odbywały się tutaj około 5 kwietnia. Tegoroczny areał uprawy tej cebuli to 25 ha. Odmiana ta w tym gospodarstwie uprawiana jest od 8 lat. W tym czasie bardzo dobrze się sprawdziła, zarówno jeśli chodzi o jej zdrowotność, plon i jego jakość (ubiegłoroczny kaliber to w większości cebule o średnicy 65 m +) jak też bardzo dobrą zdolność przechowalniczą.

Eksperci z Syngenta Grzegorz Goździk i Władysław Tokarczyk na polach Macieja Żygadło

W dniu 20 maja w gospodarstwie cały czas cebula tej odmiany znajdowała się w chłodni i jak mówi gospodarz z rozpoczęciem jej sprzedaży na pełną skalę czeka aż cena wzrośnie z obecnego 1,2 zł/kg do 2 zł/kg.

Jak informuje M. Żygadło, od 2013 roku ich rodzinne gospodarstwo jest członkiem programu Onion Leader firmy Syngenta. Daje mu to wiele korzyści, pozwalających wybrać najlepsze rozwiązania w intensywnej i nowoczesnej uprawie cebuli.
Więcej w materiale filmowym: