Zielone łany dorodnej cebuli w RSP Hopke

0
2389

Na południowo-wschodnich rubieżach Polski, blisko polsko-ukraińskiej granicy pod okiem ekspertów programu Onion Leader idealnie prowadzona jest plantacja cebuli w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej Hopke. Jest to możliwe dzięki wielkiej pasji i  wieloletniemu doświadczeniu Pani Prezes Jadwigi Najdy, oraz kierownika produkcji Jarosława Swatowskiego.

Kolejna lustracja w ramach projektu Onion Leader wskazuje jednoznacznie na to, że pomimo wielu niesprzyjających zjawisk pogodowych, które w tym regionie wystąpiły szczególnie zdecydowanie, właściwe decyzje na każdym etapie produkcji, przynoszą dobre efekty. Cebula jest bardzo dobrze rozwinięta, poszczególne egzemplarze posiadają pomiędzy 9-12 liści. Są dobrze odżywione, zdrowe, a poziom zasiedleń przez wciornastki jest pod stałą kontrolą.

Proces kontroli polega na częstych lustracjach i ocenie progu zagrożenia występowania szkodników. Takie działania są szczególnie ważne w okresie upalnej pogody, kiedy to wiele agrofagów migruje masowo z plantacji zbóż, czy masowo przenosi się z roślinności na granicach, miedzach, przydrożnych rowach, zaskrzeczeniach i nieużytkach wokół plantacji. Na dużych plantacjach, celowym jest wykonywanie częstszych zabiegów również na brzeżnych częściach plantacji, najbardziej narażonych na  migrację szkodnika.

Ostatnia dekada lipca, to dla większości odmian cebuli, okres gwałtownego przyrostu zgrubienia cebulowego. W tym okresie w dużej mierze kształtuje się wysokość plonu. Dlatego tak ważne jest, aby na ten okres plantacje zostały przygotowane jak najlepiej. Skuteczna ochrona przeciwko takim chorobom jak Stemphylium, mączniak rzekomy, Alternaria, Botrytis oraz wciornastkowi gwarantuje sukces.

IMG_1751
Jest dobrze – stwierdza z zadowoleniem Władysław Tokarczyk, ekspert Onion Leader

 

Ważnym przesłaniem na najbliższe upalne dni jest :

  • zwrócenie uwagi na migrujące wciornastki i niedopuszczenie do masowego zasiedlenia i niszczenia cebuli;
  • częsty monitoring zagrożenia ze strony chorób w tym mączniaka rzekomego;
  • lustracja na obecność  objawów chorób mających kluczowy wpływ na przechowywanie cebuli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here