Na słabszych, bardziej przepuszczalnych glebach wzrost cebuli był poprawny, ale nieimponujący
Program Onion Leader realizowany przez firmę Syngenta nie zwalnia tempa! Plantatorzy w nim partycypujący tym razem wybrali się za Odrę. Uczestnicy Onion Leader w Niemczech zwiedzili kilka dużych gospodarstw, gdzie uprawiane są cebule odmiany Syngenta. Mieli także okazję zapoznać się z zapleczem infrastrukturalnym jednego z nich.
Towarowe plantacje we wschodniej części Niemiec
Podczas wyjazdu do Niemiec uczestnicy programu Onion Leader wizytowali gospodarstwa zlokalizowane w tej części kraju, która przed zjednoczeniem nosiła nazwę NRD. Ogólnie niemiecka produkcja cebuli prowadzona jest na areale 12 tys. ha, a więc ok. połowę mniejszym niż w Polsce. Zdecydowana większość towaru pochodzi z zachodnich landów, a na wschodzie uprawia się ok. 2 tys. ha cebuli. Tą produkcją zajmuje się ok. 20 gospodarstw, co dowodzi tego, że są to podmioty bardzo duże. Jednym z nich, odwiedzonym przez polskich gości była firma Osterland Agrar GmbH z siedzibą we Frohburgu. Wizytowano 60 ha kwaterę cebuli odmiany Mission. Następnie uczestnicy odwiedzili kwatery innych jeszcze gospodarstw, gdzie oglądać mogli odmiany Vision i Medalion.
Uczestnicy wyjazdu do Niemiec wraz z organizatorami z firmy Syngenta Polska
Na przybyłych z Polski gości czekał przedstawiciel Syngenta Polska Władysław Tokarczyk
Lustracja dużej, 60 ha kwatery z odmianą Mission
Na słabszych, bardziej przepuszczalnych glebach wzrost cebuli był poprawny, ale nieimponujący
Do Niemiec udalo się blisko 30 osób w ramach programu Onion Leader
Władysław Tokarczyk z Syngenta Polska opowiadał o niuansach produkcji cebuli za Odrą
Stemphylium w Niemczech jest pod kontrolą
Czasem pomimo wszelkich starań nie udaje się zwalczyć kompletnie niepożądanej roslinności
Spotkanie było wyborną okazją do poszerzenia praktycznej wiedzy o uprawie
Prawidłowo rozwinięty system korzeniowy zapewnia cebuli warunki do poprawnego wzrostu mimo niewielkiej sumy opadów w Niemczech
Polowe prelekcje zainteresowały bez wyjątków wszystkich uczestników programu Onion Leader
Odmiana Vission wyda w tym roku co najmniej zadowalający plon
Odmiana Mission w uprawie rzędowej, typowej dla Niemiec
Odmiana Medalion w ciągu ok. 10 dni zacznie załamywać szczypior
Podziękowania dla gospodarzy od przedstawicieli firmy Syngenta
Zaplecze niezbyt nowoczesne, ale funkcjonalne
Uczestnicy programu Onion Leader mogli zwiedzić w Niemczech także budynki jednej z firm, gdzie cebula jest przechowywana, sortowana i częściowo także obierana. Co ciekawe, rynek niemiecki wykazuje największe zapotrzebowanie na kalibraż 50-70 mm. Cebulę wysiewa się więc w zagęszczeniu 3,5-3,8 jednostki po to, by zgrubienia nie były zbyt duże. Jednakże ta cebula która jest większa trafia niekiedy do obierania. Jest to jednak najczęściej poboczny kierunek produkcji. Wizytowane budynki i ich wyposażenie nie należały do najnowocześniejszych. Przykładna była jednak organizacja pracy i adaptacja pomieszczeń i sprzętu do wymogów współczesności. Park maszynowy będący w zasięgu finansowych możliwości polskich producentów warzyw oraz efektywny sposób jego wykorzystania zainteresował warzywników znad Wisły.
Pierwsze partie cebuli trawiły już do przechowalni, gdzie są podsuszane
Pryzmowniki oczekujące na zbiory cebuli
Cebula poza preferowanym kalibrażem 50-70 trafia do obieralnia
Zainstalowane przenośniki minimalizują nakład pracy ręcznej
Raszlownice pozwalają na zapakowanie cebuli w opakowania jednostkowe o masie już od. 0,5 kg
Do obróbki cebuli wykorzystywane były maszyny formy Sor.mac które pomimo swego wieku wciąć pozwalały na uzyskanie dobrej jakości produktu
Cebula w Niemczech często sprzedawana jest w torbach typu big bag, co obniża koszty pakowania
Ziemniaki w raszlu – poza cebulą także popularny kierunek produkcji w zwiedzanych gospodarstwach
Plantatorzy mieli okazję ocenić różnice i podobieństwa w przygotowaniu towaru do sprzedaży w Polsce i w Niemczech