Długie i dobre przechowywanie cebuli – FILM

Wiele cech wpływa na długie i dobre przechowywanie cebuli. Decyduje o tym odmiana i jej właściwości, ale też zabiegi agrotechniczne w trakcie uprawy, zwłaszcza ochrona i nawożenie. Walka o dobrą jakość cebuli zaczyna się już od 10 czerwca. Wtedy bowiem rozpoczyna się okres największego zagrożenia ze strony chorób i szkodników i konieczna jest odpowiednia interwencja by temu zapobiegać – podkreśla Władysław Tokarczyk ekspert Onion Leader z Syngenta. Dowiedz się więcej oglądając film. Zapraszamy! 

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebule to niezwykle zdrowe warzywo. Ma nie tylko walory smakowe będąc nieodzownym składnikiem wielu potraw, ale jej spożywanie wzmacnia odporność organizmu, pomaga w pokonywaniu infekcji, mało tego – ma działanie przeciwnowotworowe. Cebulę doceniali już starożytni nie tylko za smak, ale też wszechstronne właściwości lecznicze – działanie antybakteryjne. Cebulę traktowano też jako afrodyzjak, w starożytnym Egipcie cebula była ponoć stosowana również jako środek antykoncepcyjny. Warto zatem jeść cebulę. Dowiedzcie się więcej oglądając FILM.

Cebula ozima – optymalne stadium we wrześniu

Na większości obszarów Polski w 2016 roku panowały dobre warunki do siewu i wschodów cebuli ozimej, co wynikało z opadów deszczu w czasie wschodów. Warunki te sprzyjały jednocześnie szybkim wschodom, które następowały już w 7-8 dniu po siewie, a przy optymalnym przygotowaniu gleby i sprzyjających warunkach wilgotnościowych pełnia wschodów następował w przeciągu 12-14 dni od wysiewu.

Cebule warto będzie przechować – FILM

Tegoroczny sezon, choć w większości gospodarstw zakończony jest wysokimi plonami cebuli, to nie zawsze jest to surowiec o jakości przechowalniczej. Tymczasem tylko dobrze dobrane odmiany, właściwie chronione i nawożone, mają odpowiednią jakość gwarantującą długie i dobre przechowywanie. Takie właśnie cebule można było obejrzeć na kolekcji odmian Syngena w Bąbolinie. Zapraszamy na film. 

Podsumowanie cebulowego sezonu w Bąbolinie

4 września miało miejsce tegoroczne podsumowanie sezonu cebulowego w ramach programu Onion Leader, realizowanego przez Syngenta. Na polach produkcyjnych w Bąbolinie, należących do Lucyny i Sławomira Weber, odbyło się spotkanie, podczas którego można było obejrzeć i porównać odmiany cebuli znajdujące się w ofercie Syngenta. Partnerami tego spotkania były firmy ICL oraz Agrolmet.

Odmiany cebuli 2016 – Foto

Jak plonowały odmiany cebuli z portfolio Syngenta można się było przekonać uczestnicząc 4 września w spotkaniu jakie odbyło się w Bąbolinie koło Gniewkowa, na polach produkcyjnych należących do  Lucyny i Sławomira Weber. Właśnie tam obok odmian produkcyjnych, którymi były Vision F1 i Progression F1 zgromadzono kolekcję odmian z portfolio Syngenta. Zapraszamy do Fotogalerii.

Warsztaty cebulowe z Firmą Syngenta – 4 września

Spotkanie odbędzie się 4 września o godz. 13:00, w gospodarstwie Państwa Lucyny i Sławomira Weber w miejscowości Bąbolin, gmina Gniewkowo.

Cebule na finiszu

W całej Polsce zbliża się okres gdy rozpocznie się kopanie pierwszych cebul. W niektórych regionach cebule dość szybko położyły szczypior, do czego w wielu przypadkach przyczyniła się duża presja chorób czy nasilenie szkodników. Mimo wszystko plony cebuli w tym roku zapowiadają się na lepszym poziomie niż w poprzednim sezonie.

Nawadniane plantacje cebuli w Czechach – FILM

Wyjazd polskich producentów cebuli do Czech w ramach projektu Onion Leader, był znakomita okazją do zwiedzenia tamtejszych plantacji cebuli. Okazuje się, że wiele z nich prowadzone jest w bardzo intensywnej technologii, łącznie z wykorzystaniem nawadniania kropelkowego i fertygacji. Nie są też obce czeskim producentom cebuli problemy z chorobami. Jak sobie z nimi radzą? Zapraszamy na film.

Cebulowe wyzwania na Litwie

Produkcja warzyw polowych na Litwie powoli, lecz konsekwentnie wzrasta. Choć kraj ten posiada odpowiednie warunki do ich uprawy, to jest ona ograniczana napływem konkurencyjnej żywności z Polski o bardzo dobrej jakości, a częściowo także z Hiszpanii. Mimo tych niesprzyjających czynników funkcjonują w centralnej części kraju gospodarstwa, gdzie cebulę uprawia się na rozległych areałach.